Doszłam do wniosku, że jak już mam Ninje Foodi to mogę robić bułeczki na już. Może nie zupełnie na już, ale dość szybko i w ilości na raz. Więc bez większych wstępów przygotowujemy robota z hakiem.
Już gotowy, więc wrzucamy do miski:
250 g mąki pszennej
120 g wody przegotowanej
12 g drożdży
3 łyżki mleka z proszku
1 łyżka cukru
mieszamy 10 minut hakiem na średnich obrotach i dodajemy
1/2 łyżeczki soli
45 g masła
1/2 łyżeczki soli
45 g masła
Ciasto będzie się bardzo kleić. ale wyrabiamy do momentu aż będzie bardzo elastyczne. A następnie zostawiamy do wyrośnięcia.
Odgazowujemy. Dzielimy na 9 równych części. A teraz każdą część rozwałkowujemy, na podłużny placek, stół można odrobinę przetrzeć olejem, żeby się nie kleiło. Każdy placek zrolować w rulon. Ułożyć na blaszce i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułeczkę dokładnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać nasionkami
Przygotowujemy Ninja Foodi ustawiając czas na pieczenie 20 min i temperaturę 170C. Ninja po chwili daje sygnał, że już możemy wstawić blaszkę i pieczemy, a po 15 minutach zaglądamy czy już mamy złoty kolor, czy czekamy do pełnych 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz