19 grudnia 2019

Sernik japoński.


Żeby nie było, że już umiem. Na razie jestem na etapie poznawania tajników tego pysznego ciasta, a już korci mnie uczyć się jego kolejnych wcieleń, bo jest ich dość sporo i wszystkie pyszne. Na razie jestem na etapie, mam właściwą blaszkę, mam dużo chęci i pierwsze próby za sobą. Wstawię tu jeszcze wideo z YT, żeby było łatwiej, ale muszę wybrać sprawdzone i warte wstawienia.

Składniki:

7-calowa forma do pieczenia ok 18 cm średnicy (wysoka 10 cm)

duże jajka 6
mleka 60g 1/4 szklanki
masła 50g 1/4 szklanki
twarogu 160g
Mąka 50g10g do regulacji) 1/3 szklanki1 łyżka stołowa do regulacji
ocet biały 10g 2 łyżeczki
cukier 75g 1/3 kubka + 1 łyżka stołowa

Sposób wykonania:
  1. Blaszkę większą od naszej 7 calowej wstaw do piekarnika. Blaszka ma być wypełniona gorącą wodą na 2-4 cm. Piekarnik ustaw na 160C.
  2. Jajka rozbijamy po kolej do miski, oddzielając bardzo dokładnie żółtka do mniejszej miseczki.
  3. Do metalowej miseczki (takiej do roztapiania na parze) wrzuć mleko, masło, twaróg I połącz na jednolitą masę mieszając rózgą na parze. Następnie zdejmij miseczkę z garnka I postaw na ręczniku, żeby miseczka równomiernie stygła. Dodaj mąkę przesianą przez sito I mieszaj do jednolitej konsystencji, najpierw rózgą, później mikserem 2-3 min.
  4. Teraz dodajemy do masy żółtka I dokładnie mieszamy.
  5. Białka ubijamy wstępnie do spienienia, dodajemy ocet, a następnie cukier i ubijamy na sztywno tak jak białka na bezę. Następnie już szpatułką dokładamy białka porcjami do ciasta i dokładnie łączymy na jedną puszystą całość. Kiedy ciasto jest gotowe, to wlewamy je do foremki szczelnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w blaszkę z gorącą wodą przykryte folią. Tak pieczemy przez godzinę bez termoobiegu, a po godzinie zdejmujemy folię i dopiekamy na złoty kolor.
Piekarnik rozgrzany do 320F / 160C
Piec 300F / 150C piec przez 1 godzinę z folią aluminiową
Piec 300F / 150C piec przez 20 minut bez folii
na końcu włącz brojler na 2-3 minuty, aby przyciemnić kolor

Ten przepis idzie jako kolejny do sprawdzenia:

Oficjalna strona internetowa Belmerlion: www.belmerlion.com
Strona na Facebooku: http://www.facebook.com/belmerlion
Powiązany z: https: //www.youtube.com/channel/UCZcg ...

Japoński Sernik / Podstawowy Nowo Ulepszony Przepis
60 gr. Pełne mleko / pełne mleko
140 gr. Ser topiony
40 gr. masło
50 gr. Mąka zwykła / uniwersalna
15 gr. Mąka kukurydziana / skrobia kukurydziana
5 jajek (waży 58-60 gr. Każde ze skorupką)
100 gr. Świetny cukier
 Rozmiar patelni: 18 cm
UWAGA: Ustawienie piekarnika: górne i dolne elementy grzejne bez wentylatora !!!
Rozgrzany piekarnik: 120 ° C
PIECZENIE KROK 1:
 Temperatura pieczenia: 120 ° C Czas pieczenia: 20 minut
 Po 20 minutach zamknij drzwi piekarnika. Zwiększ temperaturę do 150 ° C i kontynuuj pieczenie przez 15 minut. (Obejrzyj wideo, aby uzyskać jasne instrukcje)
 PIECZENIE KROK 2:
Temperatura pieczenia: 150 ° C Czas pieczenia: 15 minut Po 15 minutach otwórz drzwi piekarnika i otwórz je na 10 sekund, a następnie zamknij z powrotem. Teraz obniż temperaturę do 100 ° C (obejrzyj film, aby uzyskać jasne instrukcje)
PIECZENIE KROK 3:
Temperatura pieczenia: 100 ° C Czas pieczenia: 40 minut Po 40 minutach wyłącz piekarnik. Otwórz drzwi piekarnika i zamknij z powrotem. Niech ciasto ostygnie w piekarniku przez 10 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju i dokładności piekarnika. Jeśli chcesz odnieść sukces w pieczeniu tego przepisu, proponuję kupić sobie termometr do umieszczenia w piekarniku.