Żeby nie było, że już umiem. Na razie jestem na etapie poznawania tajników tego pysznego ciasta, a już korci mnie uczyć się jego kolejnych wcieleń, bo jest ich dość sporo i wszystkie pyszne. Na razie jestem na etapie, mam właściwą blaszkę, mam dużo chęci i pierwsze próby za sobą. Wstawię tu jeszcze wideo z YT, żeby było łatwiej, ale muszę wybrać sprawdzone i warte wstawienia.
Składniki:
7-calowa forma do pieczenia ok 18 cm średnicy (wysoka 10 cm)
duże jajka 6
mleka 60g 1/4 szklanki
twarogu 160g
Mąka 50g(10g
do regulacji) 1/3 szklanki(1
łyżka stołowa do regulacji)
ocet biały 10g 2 łyżeczki
cukier 75g 1/3 kubka + 1 łyżka
stołowa
Sposób wykonania:
- Blaszkę większą od naszej 7 calowej wstaw do piekarnika. Blaszka ma być wypełniona gorącą wodą na 2-4 cm. Piekarnik ustaw na 160C.
- Do metalowej miseczki (takiej do roztapiania na parze) wrzuć mleko, masło, twaróg I połącz na jednolitą masę mieszając rózgą na parze. Następnie zdejmij miseczkę z garnka I postaw na ręczniku, żeby miseczka równomiernie stygła. Dodaj mąkę przesianą przez sito I mieszaj do jednolitej konsystencji, najpierw rózgą, później mikserem 2-3 min.
- Teraz dodajemy do masy żółtka I dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy wstępnie do spienienia, dodajemy ocet, a następnie cukier i ubijamy na sztywno tak jak białka na bezę. Następnie już szpatułką dokładamy białka porcjami do ciasta i dokładnie łączymy na jedną puszystą całość. Kiedy ciasto jest gotowe, to wlewamy je do foremki szczelnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w blaszkę z gorącą wodą przykryte folią. Tak pieczemy przez godzinę bez termoobiegu, a po godzinie zdejmujemy folię i dopiekamy na złoty kolor.
Piekarnik rozgrzany do 320F / 160C
Piec 300F / 150C piec przez 1 godzinę
z folią aluminiową
Piec 300F / 150C piec przez 20 minut
bez folii
na końcu włącz brojler na 2-3
minuty, aby przyciemnić kolor
Ten przepis idzie jako kolejny do sprawdzenia:
Oficjalna strona internetowa Belmerlion: www.belmerlion.com
Strona na Facebooku: http://www.facebook.com/belmerlion
Powiązany z: https: //www.youtube.com/channel/UCZcg ...
Japoński Sernik / Podstawowy Nowo Ulepszony Przepis
60 gr. Pełne mleko / pełne mleko
140 gr. Ser topiony
40 gr. masło
50 gr. Mąka zwykła / uniwersalna
15 gr. Mąka kukurydziana / skrobia kukurydziana
5 jajek (waży 58-60 gr. Każde ze skorupką)
100 gr. Świetny cukier
Rozmiar patelni: 18 cm
UWAGA: Ustawienie piekarnika: górne i dolne elementy grzejne bez wentylatora !!!
Rozgrzany piekarnik: 120 ° C
PIECZENIE KROK 1:
Temperatura pieczenia: 120 ° C Czas pieczenia: 20 minut
Po 20 minutach zamknij drzwi piekarnika. Zwiększ temperaturę do 150 ° C i kontynuuj pieczenie przez 15 minut. (Obejrzyj wideo, aby uzyskać jasne instrukcje)
PIECZENIE KROK 2:
Temperatura pieczenia: 150 ° C Czas pieczenia: 15 minut Po 15 minutach otwórz drzwi piekarnika i otwórz je na 10 sekund, a następnie zamknij z powrotem. Teraz obniż temperaturę do 100 ° C (obejrzyj film, aby uzyskać jasne instrukcje)
PIECZENIE KROK 3:
Temperatura pieczenia: 100 ° C Czas pieczenia: 40 minut Po 40 minutach wyłącz piekarnik. Otwórz drzwi piekarnika i zamknij z powrotem. Niech ciasto ostygnie w piekarniku przez 10 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju i dokładności piekarnika. Jeśli chcesz odnieść sukces w pieczeniu tego przepisu, proponuję kupić sobie termometr do umieszczenia w piekarniku.
Ten przepis idzie jako kolejny do sprawdzenia:
Oficjalna strona internetowa Belmerlion: www.belmerlion.com
Strona na Facebooku: http://www.facebook.com/belmerlion
Powiązany z: https: //www.youtube.com/channel/UCZcg ...
Japoński Sernik / Podstawowy Nowo Ulepszony Przepis
60 gr. Pełne mleko / pełne mleko
140 gr. Ser topiony
40 gr. masło
50 gr. Mąka zwykła / uniwersalna
15 gr. Mąka kukurydziana / skrobia kukurydziana
5 jajek (waży 58-60 gr. Każde ze skorupką)
100 gr. Świetny cukier
Rozmiar patelni: 18 cm
UWAGA: Ustawienie piekarnika: górne i dolne elementy grzejne bez wentylatora !!!
Rozgrzany piekarnik: 120 ° C
PIECZENIE KROK 1:
Temperatura pieczenia: 120 ° C Czas pieczenia: 20 minut
Po 20 minutach zamknij drzwi piekarnika. Zwiększ temperaturę do 150 ° C i kontynuuj pieczenie przez 15 minut. (Obejrzyj wideo, aby uzyskać jasne instrukcje)
PIECZENIE KROK 2:
Temperatura pieczenia: 150 ° C Czas pieczenia: 15 minut Po 15 minutach otwórz drzwi piekarnika i otwórz je na 10 sekund, a następnie zamknij z powrotem. Teraz obniż temperaturę do 100 ° C (obejrzyj film, aby uzyskać jasne instrukcje)
PIECZENIE KROK 3:
Temperatura pieczenia: 100 ° C Czas pieczenia: 40 minut Po 40 minutach wyłącz piekarnik. Otwórz drzwi piekarnika i zamknij z powrotem. Niech ciasto ostygnie w piekarniku przez 10 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju i dokładności piekarnika. Jeśli chcesz odnieść sukces w pieczeniu tego przepisu, proponuję kupić sobie termometr do umieszczenia w piekarniku.