Czas najwyższy na barszcz czerwony. Cóż to za święta bez barszczu, pierogów z grzybami i pasztecikami grzybowymi na ostro.... Ten przepis dostałam w zeszłym roku od Sławka, i został w moim wykonaniu doceniony nie tylko przez moich przyjaciół ze świata, ale również przez moich domowników uznany za wart wejścia na nasz stół wigilijny. Znaczy jest pyszny, więc w tym roku też będzie na stole. Receptura zostaje dla moich dziewczyn i do korzystania przez każdego, kto tutj zajrzy.
Składniki:
bierzemy garnek 5-7 litrów,
7-9 buraków (średnie i większe)
2 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryna,
1 szklanka czerwonego wina, (Calvados czerwony sprawdza się świetnie)
1 - 1,5 łyżeczka sól
5-10 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka suszonego majeranek,
4 liście laurowe,
cukier do smaku
Do garnka wlać 3-4 litry wody i wsypać 1-1,5 łyżeczki soli, ziele angielskie, listki laurowe i zagotowujemy.
Pokroić w pół plastry cebule i obrane buraki, a także zgnieciony czosnek.
Dodajemy sok z cytryny, pieprz zmielony (około 1/2 łyżeczki), cukier i gotujemy. Wino dodajemy smakować doprawiać na koniec majeranek
Składniki:
bierzemy garnek 5-7 litrów,
7-9 buraków (średnie i większe)
2 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryna,
1 szklanka czerwonego wina, (Calvados czerwony sprawdza się świetnie)
1 - 1,5 łyżeczka sól
5-10 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka suszonego majeranek,
4 liście laurowe,
cukier do smaku
Do garnka wlać 3-4 litry wody i wsypać 1-1,5 łyżeczki soli, ziele angielskie, listki laurowe i zagotowujemy.
Pokroić w pół plastry cebule i obrane buraki, a także zgnieciony czosnek.
Dodajemy sok z cytryny, pieprz zmielony (około 1/2 łyżeczki), cukier i gotujemy. Wino dodajemy smakować doprawiać na koniec majeranek