30 maja 2018

Waflownica



Z Dominiką doszłyśmy do wniosku, że jak już naleśniki wychodzą nam zawsze i są idealne to czas dotknąć kolejnego kulinarnego tematu. A ponieważ wielkimi krokami zbliża się do nas lato, a z nim lody i mnóstwo owocowych smaków to najlepszym pomysłem będą oczywiście lody ewentualnie we wszystkie czwartki z owocami, bo czwartek to dzień próbowania nowych smaków, a w pozostałe dni będą lody, Panna Cotta albo co nam wpadnie do głowy. No to zamówiłyśmy sobie dwa urządzenia do wafli. Jedno będzie robiło nam miseczki z ciasta na gofry, a drugie to klasyczna waflownica do robienia rożków, miseczek i rurek na bitą śmietanę czy krem do rurek. Dzisiaj zaczniemy od przepisania przepisów na rożki z instrukcji obsługi naszej waflownicy. Jutro będziemy sprawdzać te przepisy w praktyce i dopiszemy nasze uwagi z tych eksperymentów.

Rożki cynamonowe:

50g masła
75g cukru
1 jajko
175g mąki
250ml letniej wody
1/2 łyżeczki cynamonu

Zmiksować masło i nieco cukru, po chwili dodać jajko. Następnie na zmianę dodawać mąkę i letnią wodę, w której wcześniej należy rozpuścić resztę cukru. Na końcu dodać cynamon i dobrze ubić całe ciasto. Pozostawić ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło i już można piec wafelki, a po upieczeniu wafelki zawijać w rożki.

Rożki cytrynowe:

100g masła
100g cukru
2 jajka
starta skórka cytryny
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125ml letniej wody
1-2 łyżki soku z cytryny

Zmiksować masło, cukier i skórkę z cytryny. Dodać jajka po kolei. Później ddawać mąkę z proszkiem i letnią wodę, a na koniec sok z cytryny. Ciasto piec zaraz po przygotowaniu i od razu zawijać rożki, albo zwijać rurki.

Rożki czekoladowe:

3 jajka
50g cukru pudru
100g mąki
30g mielonych migdałów
2 łyżki startej czekolady

Ubić jajka z cukrem pudrem aż do osiągnięcia sztywnej piany(najpierw białka z cukrem, a następnie dodajemy żółtka). Dodawać po łyżeczce przesianej mąki, migdałów i startej czekolady. Od razu pieczemy wafle i zwijamy w różki.

Na końcu przytoczę jeszcze jeden przepis znaleziony gdzieś w sieci do wypróbowania bo wydaje się ciekawy:

Rożki karmelowe:

90 g  masy krówkowej z puszki ewentualnie miękkich karmelków czy krówek 
60 g masła
300 g śmietanki 36 %
3 płaskie łyżki cukru
300 g mąki pszennej tortowej 
3 jajka
Z przepisu wychodzi około 21 dużych wafli.

Do rondelka wrzucamy masę krówkową, masło, śmietankę i podgrzewamy, aż do połączenia składników. Nie gotujemy! Odstawiamy na bok żeby masa lekko ostygła, a w tym czasie ubijamy jajka z cukrem na kogel mogel. Do kogla mogla wciąż ubijając jajka wlewamy lekko przestudzoną masę krówkową, a następnie dodajemy mąkę przesianą i ucieramy wszystko na gładką masę. Teraz zabieramy się za smażenie rożków i rurek.

I podsumowując zaczęłam od ostatniego przepisu. Wychodzą z niego świetne rurki, bardzo kruche i delikatne. Warto poszukać jakiś kuchennych rękawiczek do zwijania rurek, ja zwijałam na łyżce drewnianej. Paluchy ucierpią bez rękawiczek, bo najlepiej wafle formować bezpośrednio na płycie grzewczej waflownicy, bo po zdjęciu bardzo szybko tężeją i łapią kształt. Więc skręcam na płycie i po podniesieniu po chwili już mam pewność, że się nie odkształcą.