17 kwietnia 2018

Cienkie naleśniki do nutelli.

W naszym domu obowiązują dwie wersje naleśników. Jedne to cieniutkie jak papier naleśniki smarowane nutellą i składane na dwa, czyli na pół i jeszcze raz na pół.
Robi je się bardzo szybko wg przelicznika na jedną osobę:

Naleśniki cienkie na jedną osobę:

Składniki
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
1/2 szklanki mleka,
<1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej),
szczypta soli,
2 łyżeczki masła klarowanego czyli ghee.

Wykonanie jest banalne. Wszystkie składniki wrzucamy do mini blendera i włączamy 2-3 razy na krótkie mieszanie. Odstawiamy na chwilę, rozgrzewając w tym czasie patelnię (u mnie to taka chropowata, ceramiczna, idealna do naleśników i placków, bo rozgrzewa się, ale nigdy nie pali ciasta) i smażymy z obu stron po kilka minut. Po zdjęciu z patelni, placki smarujemy jeszcze ciepłe nutellą i składamy. 
U nas naleśniki to ulubione śniadanie najmłodszej, więc przepis musi tutaj być.