kolejna moja róża |
test sprzętu mamy za sobą. |
Dzień wolny od kuchni to nie znaczy, że dzień bez obiadu. Moje dzieci znają sporo potraw, które chociaż są mi zupełnie nieznane, to zaczynają być tymi ulubionymi. Dzisiaj kuchnię przejęła córka i efekt wyszedł bardzo ciekawy. Uwielbiamy szpinak i pomidory, mamy słabość do serów włoskich, ja mam też wielką słabość do angielskich serów owczych i kozich, ale tym razem podano do stołu:
Szpinak z ricotto w cieście francuskim.
Składniki:
50g masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 cebula
1 kg szpinaku (posiekać)
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (utrzeć)
500g ricotta
2 żółtka jaj
85g parmezanu (utrzeć)
2 x 375g ciasta francuskiego
trochę mąki do rozwałkowania
1 jajko wybełtane (do pomazania ciasta przed wstawieniem do pieca)
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do (180°C / 160°C gaz, piec z termoobiegiem 4 stopień).
50g masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 cebula
1 kg szpinaku (posiekać)
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (utrzeć)
500g ricotta
2 żółtka jaj
85g parmezanu (utrzeć)
2 x 375g ciasta francuskiego
trochę mąki do rozwałkowania
1 jajko wybełtane (do pomazania ciasta przed wstawieniem do pieca)
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do (180°C / 160°C gaz, piec z termoobiegiem 4 stopień).
Na patelni podgrzewamy pół na pół masło z olejem. Dodajemy cebulę i smażymy przez 10 minut, aż zmięknie. Wyjmujemy do miski, gdzie wszystko na końcu zamieszamy.
Dodajemy kilka garści szpinaku na patelnię i smażymy przez kilka minut, dopóki szpinak nie zwiędnie. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy na durszlaku. Powtarzamy, aż cały szpinak jest miękki i odcedzony. Teraz możemy szpinak z grubsza posiekać i przełożyć do miski z cebulką. Mieszamy z serem ricotta, żółtkami, parmezanem i przyprawiamy ewentualnie do smaku gałką muszkatołową.
Teraz rozwałkowujemy jedną paczkę ciasta na lekko posypanej mąką powierzchni do wielkości prostokąta 25x30cm, a następnie kładziemy na blasze (20x25cm). Na ciasto kładziemy szpinak i smarujemy boki rozbełtanym jajkiem. Rozwałkowujemy drugą paczkę ciasta do prostokąta nieco większego niż pierwsza. Kładziemy ciasto od góry i delikatnie dociskamy brzegi uszczelniając obie warstwy ciasta na łączeniu. Przycinamy krawędzie i zaciskamy brzegi, tak, żeby farsz został zamknięty w cieście.
Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem, nakłuwamy widelcem lub nożem i wstawiamy do nagrzanego piecyka na 40 minut. Po wyjęciu z pieca odstawiamy na 10 minut przed podaniem.
Dodajemy kilka garści szpinaku na patelnię i smażymy przez kilka minut, dopóki szpinak nie zwiędnie. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy na durszlaku. Powtarzamy, aż cały szpinak jest miękki i odcedzony. Teraz możemy szpinak z grubsza posiekać i przełożyć do miski z cebulką. Mieszamy z serem ricotta, żółtkami, parmezanem i przyprawiamy ewentualnie do smaku gałką muszkatołową.
Teraz rozwałkowujemy jedną paczkę ciasta na lekko posypanej mąką powierzchni do wielkości prostokąta 25x30cm, a następnie kładziemy na blasze (20x25cm). Na ciasto kładziemy szpinak i smarujemy boki rozbełtanym jajkiem. Rozwałkowujemy drugą paczkę ciasta do prostokąta nieco większego niż pierwsza. Kładziemy ciasto od góry i delikatnie dociskamy brzegi uszczelniając obie warstwy ciasta na łączeniu. Przycinamy krawędzie i zaciskamy brzegi, tak, żeby farsz został zamknięty w cieście.
Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem, nakłuwamy widelcem lub nożem i wstawiamy do nagrzanego piecyka na 40 minut. Po wyjęciu z pieca odstawiamy na 10 minut przed podaniem.
Smacznego!
Źródło: Spinach and ricotta slice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz