5 lipca 2011

Pralinki czekoladowe z serka mascarpone i ciemnej czekolady

Przepis do wypróbowania, znaleziony gdzieś w sieci.

Składniki:
Serek mascarpone
czekolada >69%

Te dwa składniki w równych proporcjach, bez dodatkowego cukru, masła i śmietanki. Tylko godzina czekania na zastygnięcie masy.
To świetny pomysł na szybki deser dla niespodziewanych gości lub miły dodatek do kawy.

Pralinki rozpływają się w ustach, są idealnie kremowe i sypkie jednocześnie. Prawdziwe czekoladowe trufle. Możliwe są różne dodatki smakowe, np. zaparzona kawa espresso, brandy, rum lub whisky, ewentualnie likier smakowy np. pomarańczowy. Pralinki będą lepiej smakowały (jak i też będą się lepiej prezentować), jeśli obtoczymy je w roztopionej ciemnej czekoladzie. Do pralinek najlepsza jest czekolada o zawartości kakao minimum 70% (po połączeniu z mascarpone jej smak będzie nieco łagodniejszy).

Brak komentarzy: