Na okrągło jestem spóźniona o kilka notatek i w głowie kłębi się mnóstwo tematów dużo poważniejszych i godnych opisania, ale jak zabieram się za pisanie, to poza pierdoły dnia codziennego nie daję rady wyjść. Dzisiaj będzie krótko. Kolejny dzień kiedy kilka razy padam na kanapie i czekam aż pięty przestaną boleć i można dalej biegać po kuchni.
Bo właśnie wpadł Maciek i widzę po oczach, że śniadania nie zjadł rano, więc on zabiera się za kawę, a ja za marudzenie, że na pusty żołądek nie puszczę z domu, no i oczywiście pojechali po kawie, a ja zabrałam się za solenie rybek do wędzenia. Dostałyśmy kilka fląderek, czegoś co przypomina okonia, do tego wzięłyśmy kilka makreli i z beczułki wyjęliśmy pierwsze kawałki mięsa do wędzenia.
Tu zapiszę czasy solenia w solance 30% (czyli 30 dkg/1 litr wody) wg
kolegi Maćka, który nauczył moją córkę machać wędką:
Łosoś 1 godz (gruby 1,5 godz)
Halibut 40 min (cały 1,2 godz)
Dorsz"bolek" 20-30min (średni 40-50)
Flądra ze skórą tusza 35 min (mała 15 min)
Flądra bez skóry 10 min (mała 6-8 min)
Śledź cały 1godz. (duży 1,5 godz)
Pstrąga odszlamować
w solance 40 min (duży do 1 godz)
Węgorza odszlamować naciąć przy odbycie.
Solić 0.5 kg do 1 godz.
1 kg 1,5 godz.
Makrela 0,5 kg 1godz.
Mała 0,3 kg 40 min.
Karmazyn 50 min.
Grenadier 20 min.
Leszcz 35 min.
Szczupak oczyścić z łuski
w solance 30 min.
W temacie wędzenia mięsa polecam polecam forum miłośników wędzenia i domowych wędlin, oczywiście google naszym przyjacielem jak zawsze.
Bo właśnie wpadł Maciek i widzę po oczach, że śniadania nie zjadł rano, więc on zabiera się za kawę, a ja za marudzenie, że na pusty żołądek nie puszczę z domu, no i oczywiście pojechali po kawie, a ja zabrałam się za solenie rybek do wędzenia. Dostałyśmy kilka fląderek, czegoś co przypomina okonia, do tego wzięłyśmy kilka makreli i z beczułki wyjęliśmy pierwsze kawałki mięsa do wędzenia.
Tu zapiszę czasy solenia w solance 30% (czyli 30 dkg/1 litr wody) wg
kolegi Maćka, który nauczył moją córkę machać wędką:
Łosoś 1 godz (gruby 1,5 godz)
Halibut 40 min (cały 1,2 godz)
Dorsz"bolek" 20-30min (średni 40-50)
Flądra ze skórą tusza 35 min (mała 15 min)
Flądra bez skóry 10 min (mała 6-8 min)
Śledź cały 1godz. (duży 1,5 godz)
Pstrąga odszlamować
w solance 40 min (duży do 1 godz)
Węgorza odszlamować naciąć przy odbycie.
Solić 0.5 kg do 1 godz.
1 kg 1,5 godz.
Makrela 0,5 kg 1godz.
Mała 0,3 kg 40 min.
Karmazyn 50 min.
Grenadier 20 min.
Leszcz 35 min.
Szczupak oczyścić z łuski
w solance 30 min.
W temacie wędzenia mięsa polecam polecam forum miłośników wędzenia i domowych wędlin, oczywiście google naszym przyjacielem jak zawsze.