składniki:
500 g dyni obranej (ja piekę i miksuję ze skórą bo jest miękka)
3-4 marchewki
kawałek 2 cm imbiru (ja używam smażonego imbiru w cukrze)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki soku z cytryny (daję dwie i skórkę startą z cytryny)
1/2 łyżeczki papryki ostrej lub łagodnej (zależy dla kogo gotuję)
1 łyżka masła
pół puszki mleka kokosowego
sól, pieprz czerwony do smaku
Zaczynam od obrania wszystkich warzyw. Dynię pozbawiam pestek i miękkiego miąższu, myję i wstawiam w worku do pieczenia z umytą marchewką do piecyka. Piekę do miękkości w 170 st około godziny. Jak trzeba trochę dłużej.
Do garnka z grubym dnem wrzucam łyżkę masła i paprykę. Jak kolor stanie się intensywny, dokładam obraną marchewkę i dynię i wlewam trochę wody dając dyni i marchewce zmięknąć do stanu z którym blender da sobie radę z odrobina soli i pieprzu. Wtedy zdejmuję garnek z ognia, blenderem robię gładką kremową zupę, dodaje przyprawy i sprawdzam konsystencję. Na koniec dodaję sok z cytryny kontrolując smak, mleko kokosowe i startą skórkę cytrynową.
Podaję z łyżką kwaśnej śmietany i listkiem mięty cytrynowej.
Smacznego!
2 komentarze:
Zrobilam. Zjedlismy. Pyyyyycha !!!!
Cieszę się, że smakowało :))
Prześlij komentarz