19 lutego 2018

Mini bezy.

Czy zdarza wam się, że po jakiś kulinarnych wyczynach zostaje wam sporo białek? U mnie to dość częste. Pewnie dlatego postanowiłam stać się gospodarna i zrobić własne mini beziki do wykorzystania przy deserach, czy ciastach większego kalibru.
Tu podstawowy przepis na proporcję do wykonania mini bezików w godzinę.

Składniki na mini bezy:

150ml białek (jeśli mamy inną ilość to traktujemy posiadaną ilość jako 1 część)
300g cukru (to 2 części)
cukier waniliowy (opcjonalnie)
szczypta soli
łyżka soku z cytryny (często zapominam i też się udają).

Białko ubijamy ze szczyptą soli, następnie do ubitych białek powoli zaczynamy małymi porcjami wsypywać cukier, cały czas ubijając, również cukier waniliowy i na sam koniec powoli wlewamy łyżkę soku z cytryny. Jak nie zapomnimy. Później całą sztywną masę do trójkąta (rękawa, czy szprycy) i wyciskamy małe kupki na matę do pieczenia, czy papier do pieczenia i do piekarnika 120 C do wysuszenia tak jak lubimy. Ja takie maleństwa suszę koło godziny na wióra, bo wykorzystuję głównie do przybrania innych ciastek czy ciast. Przechowujemy w suchych puszkach, czy pudełkach, nie za długo. Więc ja się nie gniewam jak ktoś dopadnie puszki i wyjada, bo tym samym robi miejsce na kolejne beziki.

Z uwag, warto zaznaczyć, że bezę przed wyciskaniem można barwić barwnikami spożywczymi, można również dokładać do masy mielone orzechy czy migdały. Można po prostu zrobić sobie bezy wg własnego uznania. Bezy to kreatywne wypieki z maluchami.