17 grudnia 2012

Ryba w sosie pomidorowym

Nie przepadam za rybą po grecku z marchewką, więc rybę smażoną przekładam takim sosem:

Przepis na kilogram ryby smażonej:

Składniki na sos:
0,5 kg cebuli
0,5 szklanki oliwy
1 l wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
0,5 słoika keczupu Pudliszki (łagodny)
0,5 słoika przecieru pomidorowego Pudliszki
1 listek laurowy
ziele angielskie
pieprz zairnisty

Cebulę należy zeszklić na oliwie i odstawić. W garnuszku zagotować ocet, cukier i sól. Teraz wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowym sosem przekładać rybę. Podawać na zimno. Do tego sosu dokładam rybę, która została po Wigilii i po dwóch dniach w lodówce półmisek jest pusty.

Smacznego!